A parlament az idei tavaszi ülésszak végén döntött arról, hogy a jelenleg 27 százalékos általános - és a világ legmagasabb - áfakulcs helyett az éttermi szolgáltatásokat januártól csak 18, majd 2018 januárjától öt százalékos áfa terheli. Az áfacsökkentést az egész vendéglátós szakma örömmel fogadta, ám a részletekkel még lesz egy kis munka.
Helyben fogyasztva olcsóbb, futárral többet adózunk
Éttermi szolgáltatás akkor teljesül, ha az ételt és a nem alkoholos italokat úgy szervírozzák, hogy az azonnal fogyasztható - függetlenül attól, hogy az adott étel helyben készült vagy sem. Vagyis, ha például a pizzát helyben fogyasztjuk el, akkor kedvezményesen - előbb 18, majd 5 százalékkal - adózik, ha viszont futárral házhoz kérjük, akkor marad a jelenleg 27 százalékos áfakulcs.
Ebből következően a munkahelyi ételkiszállítással foglalkozó cégek sem készülhetnek az áfacsökkentésre, így nem lesz olcsóbb a kiszállított munkahelyi ebéd sem. Az alacsonyabb áfatartalmú ebédért el kell zarándokolni a munkahelyi kantiba.
Míg az étel esetében mindegy, azaz nem követelmény a helyben készítés az alacsonyabb áfakulcshoz, az italok esetében igen. Ugyanis a kedvezményes - 18, majd 5 százalékos - kulcs csak a helyben készített, nem alkoholos italokra alkalmazható - derül ki a NAV válaszaiból. (Az alkoholos italok helyből kiesnek - nem meglepő módon.) Így 27 százalékkal adóznak a palackozott, dobozos üdítők, de kedvezményes kulccsal szervírozhatóak a helyben készült italok, például a nem alkoholos koktélok (például limonádé), illetve a gépi üdítő is.