Jump to content

Fókuszban az etikus vezetésképzés

2018. 01. 28. 13:37

Bemutatták a „Vezetés a közjó szolgálatában” című hiánypótló tankönyvet az Állami Számvevőszék és a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar által szervezett közös konferencián csütörtökön. Az etikus vezetőképzés a korrupció megelőzésének és a versenyképesség javításának fontos eszköze, hangzott el az eseményen.

Az ÁSZ alelnöke Warvasovszky Tihamér hangsúlyozta: a szervezeti integritás erősítését középpontba állító megközelítés a korrupció elleni küzdelem új színterét nyitja meg azáltal, hogy az integritás erősítését a szervezetek vezetőinek kötelességévé teszi. Kifejtette: a közszféra területén az etikus vezetés és a hatékony vezetés nem választható szét egymástól. Ez az az üzenet, amely végig jelen van a magyarországi etikus közpénzügyi vezetőképzésnek az ÁSZ által kezdeményezett és támogatott tananyagaiban, képzési kurzusaiban.

Versenyképességi kérdés, hogy milyen a közszféra irányítási színvonala – hangsúlyozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Hozzátette: elég arra gondolni, hogy az elmúlt 50 év során a leggyorsabban fejlődő országok mind-mind javították a kormányzás hatékonyságát és minőségét. Ha Magyarország szeretné javítani versenyképességét, akkor elengedhetetlen az etikus vezetési ismeretek további fejlesztése – tette hozzá.

Az ÁSZ és a Miskolci Egyetem együttműködése keretében egy új szakirányú, közszolgáltatási elemzői továbbképzés indulhatott, mely képzésben nagy hangsúlyt kap a teljesítmény elemzése és mérése mellett az etika és az integritás – fogalmazott Veresné Somosi Mariann, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

Nincs jó állam etikus közszolgák nélkül – jelentette ki előadásában Kocziszky György, a Miskolci Egyetem professzora, az MNB Monetáris Tanácsának tagja. Mint mondta: a közszolgákkal szemben értékelvű kritériumokat kell támasztani. Hozzátette: alapvető fontosságú, hogy az oktatási rendszer alkalmas legyen az etikai elvek átadására és azok későbbi számonkérésére.

Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója, a Miskolci Egyetem intézeti tanszékvezető docense részletesen bemutatta a szervezet integritás projektjének eredményeit, illetve azt, hogy az ÁSZ hogyan terjesztette el az integritás kultúráját a magyar közszférában.

Az előadásokat követően egy kerekasztal beszélgetés keretében ismerhették meg a konferencia résztvevői.

 

(Forrás: sikeresceg.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)