Jump to content

Tovább csökkent a munkakeresők száma

2018. 10. 31. 20:00

Szeptember végén 251 ezer regisztrált álláskereső volt Magyarországon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint – ez 17 ezres csökkenést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest.

 

Negyedmillióan keresnek munkát: idén szeptemberben 17 ezerrel kevesebben kerestek áláást, mint egy évvel ezelőtt. Idén szeptember végén 251 ezer regisztrált álláskereső volt Magyarországon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint.

A nyilvántartottak közül 134 ezren nők, a 8 általánost végzettek aránya 43 százalék. Érdekesség, hogy 15 ezren felsőfokú végzettséggel sem tudtak még elhelyezkedni – írta a vg.hu.

Szeptemberben 136 ezer álláskereső kapott járadékot, e kör 47 százaléka álláskeresési ellátásban, 53 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők csaknem fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Vidék kontra Budapest

A munkavállaló korú népességhez mért relatív ráta Győr-Moson-Sopron megyében volt a legalacsonyabb: egy százalék. A nyilvántartott pályakezdő munkanélküliek száma 26 ezer volt, a legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élnek: negyven százalékuk legfeljebb általános iskolát végzett, csaknem öt százalékuknak pedig felsőfokú iskolai végzettsége volt.

A foglalkoztatási szolgálat szerint szeptemberben 127 ezer álláslehetőség volt, ebből a zárónapra 86 ezer maradt betöltetlen. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 18 ezer volt, ezek 63 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott. A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Budapesten volt.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)