Jump to content

Egyre több pénzt hagyunk az üzletekben

2018. 03. 30. 22:03

Várakozás felett nőtt a kiskereskedelem októberben. Ám nem csak a boltokban hagytunk több pénzt, hanem többet költöttünk vendéglátásra, belföldi turizmusra, szabadidőre, és szórakozásra. A kiskereskedelmi forgalom 2010 átlagához képest 24 százalékkal emelkedett.

Idén októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene – hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Közölték, január–októberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

„A várakozásokat kissé meghaladva, 6,3 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom naptárhatással megtisztított növekedése az előző havi 6,2 százalékról, míg a nyers adat szerint a növekedés szintén 6,3 százalék volt” – reagált az adatokra Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Mint mondta, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 7,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

További növekedés várható

Az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban – részben a némileg gyengébb tavaly év végi bázis miatt is – fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom 6 százalék körüli bővülési üteme, így idén kissé 4,5 százalék feletti növekedésre számítanak a kiskereskedelemben, amit jövőre hasonló mértékű növekedés követhet. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások következő negyedévekben várható átadási hulláma is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani – emelte ki Suppan. Emlékeztetett: 2010 átlagához képest 24 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom.

Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a kiskereskedelem, a fogyasztás jelentősen hozzájárul a GDP növekedéséhez, az ágazat 52. hónapja folyamatosan bővül, a hatéves bérmegállapodás által lehetővé tett béremelkedés eredménye jelentősen megjelenik a fogyasztásban. A november-decemberi kereskedelmi forgalom mindig erős, a dinamika az év utolsó két hónapjában tovább emelkedik, ami a GDP-ben is megjelenik majd – vélekedett.

(Forrás: sikeresceg.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)