Jump to content

Új algoritmus a sikeres vállalati pénzfelhasználáshoz

2018. 09. 25. 16:30

A legalább százmillió forint kutatás fejlesztési (K+F) támogatást elnyerő cégek csupán 31 százaléka tudta öt év alatt a támogatás minimum kétszeresével növelni az összesített eredményét. Az eredmények javítása érdekében a Via Credit kidolgozott egy algoritmust, amivel növelhető a sikeres projektek száma.

Csaknem kilencszáz olyan céget vizsgált meg a Via Credit, amelyek az elmúlt 15 évben legalább százmillió forintos K+F pályázati nyertesek voltak. Az adatokat az elnyerés előtti három évre, illetve az azt követő öt évre vizsgálták. Arra keresték a választ, hogy mi történt ezen cégekkel a nyerés utáni öt évben.  Tudtak-e növekedni a kapott támogatásnak köszönhetően? A kiindulópont szerint a támogatás felhasználása akkor tekinthető hatékonynak, ha a kedvezményezett a támogatás legalább kétszeresével növelni tudja összesített EBITDA-ját (üzemi eredmény + amortizáció) öt év alatt.

„Ez akár elvárható is lenne, hiszen a legtöbb esetben ez mindössze annyit jelent, hogy 5-15 százalékkal növekszik a cég. Ennek ellenére arra jutottunk, hogy a százmilliós K+F támogatást elnyerő cégek alig 31 százaléka tudott öt év alatt a támogatás több, mint kétszeresével növekedni” –mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.

Cégméret, megtérülés

A nyertesek méretét vizsgálva, a mikrovállalkozások 13-, a kisvállalkozások 21-, a közepesek 41-, a nagyvállalatok 56 százaléka tudta a támogatás kétszeresével növelni öt éves kumulált EBITDA értékét. Ha jobban belegondolunk a kapott értékek úgy javulnak, ahogy a cégméret nő. Azért is van drasztikus ugrás a középvállalati méretnél, mert ott már könnyebben meg tud térülni a többszázmilliós támogatás.

„Nem életszerű, hogy egy mikrovállalkozás ilyen nagy támogatásra többszázmilliós nyereséggel válaszoljon. Azt tapasztaltuk, hogy a statisztikát leginkább a mikro- és kisvállalatok rontották” – mondta Papadimitropulosz Alex. Kiderült, hogy az a cég, amely 6-10-szer nyert K+F+I támogatást, majdnem kétszer jobban teljesített, mint azok a cégek, akik egyszer nyertek százmilliónál nagyobb támogatást, pedig a közhiedelem pont a fordítottját gondolja. Ez azzal magyarázható, hogy főleg azok a nagyobb méretű vállalkozások képesek fenntarthatóan K+F-fet végezni, akik a statisztikák szerint is jobban teljesítenek.

Így lehet javítani az arányokon

1.    A kapható támogatás legyen kevesebb az éves személyi jellegű ráfordítások duplájánál.
•    Úgysem a teljes cég dolgozik a projekten 
•    A K+F pályázat nem egy kapacitásbővítő pályázat 
2.    A kapható támogatás legyen kevesebb a pályázó saját tőkéjénél. 
•    Ha a céges vagyonnal egyenértékű a támogatás, akkor honnan lesz a cégnek önrésze? 
3.    A kapható támogatás legyen kevesebb az EBITDA 4x/3x/2x/1x-es értékénél mikro/kis/közép/nagyvállalatnál. 

Összefüggésbe kell állítani a pályázó személyi ráfordításait, saját tőkéjét és EBITDA értékét. Az ebből képzett mix fogja megmutatni, hogy milyen arányok mellett fog legnagyobb valószínűséggel sikeresen lezárulni a projekt. Értelemszerűen a pályázók azért dolgoznak, hogy minél nagyobb nyereséget érjenek el. Ám létezik az a mértékű támogatási összeg, amit a cégek már nem tudnak olyan hatékonyan felhasználni, hogy az a legnagyobb megtérüléssel járjon. Azokban az esetekben az egységnyi támogatásnak már nincs pozitív határhaszna. Ott kell meghúzni a támogatás felső határát, mindezt persze a cég méretétől és gazdasági teljesítményétől vezérelve – tette hozzá a szakértő.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)